Com millorar la relació i augmentar la interacció dels socis amb un club esportiu? 10 consells pràctics per a millorar el engagement entre el club esportiu i els seus socis

Berrly engagement
Comparteix aquest article

Què és un soci d’un club esportiu?

Un soci o sòcia és aquella persona física o persona natural que decideix inscriure’s a un club esportiu (o a qualsevol altre tipus d’organització amb forma d’associació). Des del moment en què decideix donar-se d’alta, fins al moment que decideix donar-se de baixa, aquesta persona formarà part del club esportiu o de la organització i participarà, amb més o menys intensitat, de les activitats i el dia a dia del club, amb més o menys implicació segons la seva predisposició i “temps lliure” per a dedicar-li.

Dins els clubs esportius existeixen diferents tipologies de socis. Podem trobar des d’esportistes d’elit fins a amateurs, tot passant per aficionats, seguidors i fans. També hi trobarem un rang d’edats molt diferent, des de menors d’edat i pares, mares o tutors legals fins a adults i adolescents. Cal esperar que per tant, que cada tipus de soci tindrà diferents necessitats i comportaments molt diferents. Això és el que anomenem una segmentació de la massa social que conforma el club.

De segmentacions en podem trobar de diferents tipus:

 • Segmentació demogràfica.
 • Segmentació geogràfica.
 • Segmentació conductual.
 • Segmentació esportiva.
 • etc.

 

Per això, un dels aspectes més importants a l’hora de gestionar un club esportiu és conèixer de la manera més precisa possible quina és la seva massa social, com es comporten i quins són els interessos dels socis. Les persones són un dels pilars fonamentals de qualsevol organització, i per als clubs esportius representen no només una de les vies principals d’ingressos, sinó també un estendard de la identitat i l’ADN del club, tant de portes endins com de portes enfora.

Entendre i enfortir aquesta relació del club esportiu amb el soci és un procés fonamental per estar a l’avantguarda del sector, i amb Berrly us ho posem fàcil.

Què té més valor per a un club esportiu, un soci antic i preexistent o nous socis que es donen d’alta?

Si justament has pensat en els socis antics i preexistents, l’has encertat. Si creus que aporten més valor les noves altes, t’expliquem el per què.

Tot i que la captació de nous socis és una part essencial de qualsevol club esportiu, és també una de les parts més exigents i on més recursos s’inverteixen. No només a nivell econòmic, sinó a nivell humà: dotar el teu equip de les persones amb les habilitats professionals necessàries per a executar bones campanyes d’adquisició de nous socis té un cost elevat.

💡 Sabies què…?

 • Depèn del sector i la disciplina esportiva en la qual se centra el club, la captació de nous socis surt entre 5 i 25 vegades més cara que mantenir i fidelitzar als associats antics i preexistents.

 

Tanmateix, una persona que ja té una vinculació amb el seu club és més difícil que marxi. El repte, llavors, és activar-la i fer que participi dels esdeveniments del club i que representi per al club una font d’ingressos recurrent a llarg termini: assistència a partits, entrenaments, campus per als més petits, compra de marxandatge, etc.

Llavors, què és més important: millorar la relació amb els teus socis o captar-ne de nous?

Realment tots dos aspectes són importants. Depèn de les decisions que prengui el club i de la seva capacitat financera. Igual que les empreses han de fer un pla estratègic, els clubs esportius també tenen aquesta obligació. 

En primer lloc, és bàsic entendre el comportament de la massa social del club i quines són les seves necessitats. Entendre què esperen del seu club com a socis i com poden participar i aportar a la organització, però també és obligació del club entendre com ha de ser la relació de club-aficionat.

A banda d’això, és important conèixer les dades demogràfiques del club. L’augment i l’apogeu dels eSports s’està emportant cada cop més aficionats dels esports tradicionals als esports digitals. Això està passant amb la Generació Alpha (nascuts entre 2013 i 2025), amb la Generació Z (nascuts entre 1995 i 2012), i fins i tot amb els Millenials (nascuts entre 1980 i 1994).

Les noves generacions tindran unes necessitats diferents i els clubs esportius haurien de saber escoltar-les i satisfer-les. Per tant, s’ha d’estar alerta per regenerar a temps una massa social envellida i adaptar-se a les noves tecnologies i nous canals de comunicació per a mantenir la relació tant amb els socis preexistents com amb els nous.

Si has de memoritzar alguna cosa, recorda:

Un soci feliç equival a un soci més lleial, que es quedarà durant més temps al club i permetrà a la teva organització esportiva augmentar els ingressos a llarg termini. Us deixem 10 consells pràctics per a millorar la relació amb els associats del teu club esportiu i retenir-los durant més temps!

Taula de continguts:

 

 1.  Descobreix per què les persones s’han unit al teu club esportiu i potencia els motius!
 2. Conèixer i satisfer les necessitats dels teus socis existents.
 3. Potència i diversifica els esdeveniments del teu club esportiu!
 4. Recorda i potencia els beneficis de pertànyer al teu club esportiu.
 5. Socis que es distancien? És hora de recuperar-los amb el fan engagement!
 6. Upgrade i Upselling: Com rendibilitzar les quotes dels socis del teu club esportiu?
 7. Retenció i activació dels voluntaris del teu club esportiu.
 8. Què és el procés d’incorporació i per què és important per al teu club esportiu?
 9. Incentiva la comunicació entre els socis.
 10. Deixar marxar i segueix endavant!
 11. Berrly la proteïna d’engagement que el teu club esportiu necessita.

 

1. Descobreix per què les persones s’han unit al teu club esportiu i potencia els motius!

 

Conèixer el motiu principal pel qual les persones decideixen unir-se a la teva organització pot ajudar a evitar que els associats perdin l’interès pel teu club.

Els 4 motius principals pels quals les persones s’uneixen a un club esportiu:

 • Progressar i millorar a la disciplina esportiva del teu club.
 • Accedir a informació relacionada amb el sector.
 • Connectar amb persones amb les mateixes aficions i fer noves amistats.
 • Com a hobby durant el seu temps lliure.

 

Poden semblar motius molt bàsics o simples, però és important no perdre aquest focus. Una altra cosa que ajuda a mantenir units als teus socis és l’ambient que s’hi viu al teu club esportiu: això és l’ADN de què parlàvem al començament d’aquest article. Per a cada club, el seu ambient i els seus trets característics poden ser completament diferents als altres. Cadascun ha de trobar el seu propi estil i la seva manera de fer i de viure la passió esportiva, i això, precisament, els diferencia de la seva “competència”.

Des de Berrly us deixem alguns petits consells per a ajudar-vos a identificar aquest material genètic propi:

 • Enviar una enquesta als associats existents per saber els motius que els van impulsar a unir-se.
 • Fer preguntes directes sobre què és el que més els agrada i què és el que els desagrada.
 •  Als formularis de preinscripció de nous socis, afegir un apartat demanant quins han estat els motius per registrar-s’hi.

 

Un cop tinguis aquestes dades recopilades pots repassar i analitzar aquesta informació per a millorar el funcionament del teu club. Potenciar la relació amb els teus associats serà més fàcil si tens informació de primera mà. Recordeu, però, que els interessos de les persones canvien amb el temps, i per tant aquest tipus d’enquestes hauran de ser periòdiques.

 

2. Conèixer i satisfer les necessitats dels teus socis existents

Tots els clubs esportius es dediquen a la realització d’activitats lúdiques i de lleure, però en última instància encara que siguin entitats sense ànim de lucre, necessiten beneficis econòmics per continuar fent les seves activitats i poder generar ingressos. Una bona manera d’aconseguir un bon funcionament i desenvolupament econòmic a llarg termini del club és entendre el comportament de les persones i aconseguir que se sentin còmodes i feliços.

Crear canals que facilitin i afavoreixin la comunicació amb l’audiència potencial del club, fer reunions sovint i mantenir una bona comunicació tant interna com externa ajudarà a mantenir una relació sana amb els teus socis i permetrà retenir-los durant més temps.

 

3. Potència i diversifica els esdeveniments del teu club esportiu!

La realització d’esdeveniments permet augmentar i millorar la cohesió dels clubs esportius i dels seus socis, a més de crear un ambient proper i familiar.

Algunes idees d’esdeveniments que es poden fer:

 • Excursions.
 • Esdeveniments benèfics.
 • Competicions.
 • Festes.
 • Dinars i sopars.
 • Esdeveniments especials del club com el seu aniversari.

 

Amb la creació d’esdeveniments s’enforteix la cohesió entre els teus socis i es creen noves amistats que acaben potenciant i augmentant la seva retenció.

4. Recorda i potencia els beneficis de pertànyer al teu club esportiu

Què passa quan s’afegeixen o es canvien uns certs beneficis? O quan es modifica el preu d’una de les quotes dels socis?

Molts clubs esportius acaben amb una gran part dels seus associats que desconeixen uns certs beneficis als quals poden accedir. Això es deu al fet que no tenen implementat un sistema que notifiqui als seus usuaris de les notícies i actualitzacions del mateix club.

Com pots recordar als socis els beneficis què ofereixes?

 • Creació d’una Newsletter periòdica: Una Newsletter és un correu electrònic que s’envia als associats per a compartir informació rellevant i valuosa. Des de notícies del club com a novetats o canvis, descomptes i ofertes etc.
 • Email màrqueting: En aquest cas, l’objectiu principal d’un email màrqueting és vendre alguna cosa. Mostrar el valor i els beneficis de la teva quota de filiació més alta pot ser d’interès als associats que tenen un altre tipus de quota i animar-los a fer el pas.

 

5. Socis que es distancien? És hora de recuperar-los amb el fan engagement!

Fan engagement per club esportiu i soci
Amb Berrly pots potenciar el teu fan engagement 👀

Fan engagement? Què és això?

El fan engagement és la relació que hi ha entre els clubs esportius i tota la seva audiència potencial. Involucra a tots els integrants del club.  El propòsit del fan engagement és assegurar que puguin estar en contacte entre si, que sàpiguen que formen part d’una comunitat, que poden ajudar el club esportiu i ser-hi ajudats amb la intenció que totes les parts involucrades es vegin beneficiades. És la creació d’un ecosistema “d’aportació de valors”

El compromís dels socis és cíclic. Variarà i dependrà de molts factors i en molts casos no cal preocupar-se. L’important és identificar aquells socis inactius. Socis que s’allunyen sense cap motiu aparent i que no interactuen amb el club des de fa uns mesos.

 

 

 

 

Què fer per recuperar un soci que s’ha distanciat?

 • Dissenyar una proposta de valor personalitzada per a aquesta persona (PDV): Dissenya una oferta específica per a guanyar l’atenció d’aquesta persona inactiva.
 • Redacta un correu electrònic personal: Un cop creada la proposta de valor, un correu electrònic personalitzat que cridi més cap a la part emocional de la persona.
 • Contacta personalment amb ells: Si el teu correu electrònic personalitzat no funciona, contacta amb ells directament. Res no involucra més un membre que una connexió personal i una trucada telefònica pot ajudar a recuperar un soci que es distancia.

 

6. Upgrade i Upselling: Com rendibilitzar les quotes dels socis del teu club esportiu?

Cada club tindrà diferents quotes d’afiliació segons les estratègies que hagin implementat. És important destacar el valor i benefici de cadascuna d’elles que permeten augmentar la retenció de socis i animar-los a quins canviïn a una quota de filiació més alta.

Com incentivar el canvi de quota?

 • Descomptes als socis: Crear programes de recompensa, oferir quotes d’afiliació diferents als socis que porten més temps al club i felicitar-los per participar en esdeveniments o haver aconseguit certs èxits.
 • Obtingues feedback constant dels teus socis: El feedback ha de ser recopilat constantment, ja sigui en les activitats que creï el club per poder créixer i millorar en un futur.
 • Analitza el comportament dels teus socis: Recopilar dades dels membres i les activitats a què acudeixen poden ser molt importants per obtenir nova informació i saber les seves necessitats existents.

 

El creixement del teu club pot presentar obstacles i canvis, per això sempre és important posar-se en contacte amb els teus socis per comprendre millor el que volen de la seva associació a mesura que continua desenvolupant-se.

 

7. Retenció i activació dels voluntaris del teu club esportiu

Els voluntaris són una part essencial als clubs esportius. A més de mostrar una gran passió i compromís pel mateix club, són de gran ajuda a l’hora de captar i mantenir nous membres.

El nostre deure és assegurar que se sentin còmodes i puguin comunicar qualsevol incidència o suggeriment que hi hagi. Donar l’oportunitat als voluntaris de expressar-se en algunes reunions periòdiques que es realitzen mostra que l’organització esportiva es preocupa per ells i que tenen un pes i una decisió dins. A més, també pot aportar diferents punts de vista al club que encara no havien contemplat.

Realitzar simples gestos des de reconèixer la seva feina, aparèixer a les newsletters del mateix club o oferir descomptes en les quotes de membres poden ser de gran ajuda als voluntaris. Potser en un futur els voluntaris recomanen la teva organització esportiva!

Aquí tens alguns consells per fomentar i millorar la relació amb els teus socis:

 • Mostra el teu agraïment.
 • Valoreu el temps dels vostres voluntaris.
 • Permeteu-los aplicar els seus punts forts per millorar la vostra organització.
 • Feedback dels voluntaris.
 • Donar als voluntaris la formació i els recursos que necessiten.
 • Prepara als voluntaris per a càrrecs de treball més importants dins del teu club esportiu.

 

8. Què és el procés d’incorporació i per què és important per al teu club esportiu?

Club esportiu, socis i el seu engagementL‘onboarding process conegut en català com el procés d’incorporació és una etapa en què es dóna la benvinguda als nous integrants dins la teva associació esportiva.

Quins passos pots seguir per crear un procés d’integració?

Felicita’ls donant-los la benvinguda i les gràcies: Redactar correus personalitzats de benvinguda als nous integrants pot marcar la diferència i crear una bona impressió. A mesura que el soci s’integri més, es podran personalitzar més els missatges per crear experiències úniques i satisfactòries.

Un exemple seria un soci que compleix el primer any dins del teu club: Un correu electrònic que expressi l’agraïment del club i també el feliciti pot canviar el dia al teu soci!

Introducció al club: Els associats han de disposar dels documents i materials necessaris des del principi per fer qualsevol gestió corresponent dins de la seva zona privada. Això proporciona qualitat de vida al soci i estalvia mals de cap al club.

 

Pàgina web intuitiva: Proporcionar tutorials per accedir a la vostra zona privada o navegar a la pàgina web del club si no és molt intuïtiu pot estalviar temps al soci i al club. Són petites accions que ajuden en gran mesura a reduir complicacions i aquests tutorials es poden adjuntar al correu electrònic de benvinguda en forma de PDF.

 

9. Incentiva la comunicació entre els socis

Moltes persones decideixen unir-se a la teva organització esportiva per a conèixer noves persones. Facilitar aquestes connexions futures mitjançant diferents vies permetrà que els integrants formen amistats i connexions que a la llarga faran que es quedin dins de l’organització.

Algunes idees que pots posar en marxa:

 • Xats grupals en xarxes socials des de WhatsApp, Facebook Instagram, Telegram, Signal etc.
 • Fòrums en línia propis del club.
 • Les caixes de comentaris a les xarxes socials.

 

10. Deixar marxar i segueix endavant!

Hi ha mil i una raons per les quals algú decideix marxar i de vegades no es pot fer res per posar-hi remei.

Les cinc raons principals són:

 1. Manca de compromís amb l’organització.
 2. No pot justificar el preu de les quotes.
 3. Ja no participa a les activitats del sector esportiu.
 4. No paga més les quotes.
 5. S’oblida de pagar les quotes.

 

Tot i que hem trobat solucions per als dos primers motius, no tot és blanc o negre. Hi ha una infinitat de raons per les quals una persona decideix abandonar una organització. Potser s’han hagut de mudar, no tenen prou temps o els seus interessos han canviat amb el pas dels anys.

Sigui quina sigui la raó, de vegades no queda altra cosa que acceptar-ho i seguir endavant. Per això, cal intentar que el darrer punt de contacte amb aquesta persona causi una bona impressió. Potser més endavant aquesta persona recomana el club o fins i tot decideixi unir-se una altra vegada més endavant o inscrigui els fills. Qui ho sap!

A l’hora de dir adéu a un soci, podem fer dos procediments:

 • Formularis de satisfacció: Conegut en anglès com a exit interview, és una enquesta realitzada amb una persona que s’està separant d’una organització. Això pot oferir informació futura per modificar certs processos i aconseguir reduir la taxa de renúncia.
 • Un correu electrònic d’agraïment final: Un correu electrònic o carta personalitzada signada pel mateix club que agraeixi i posi de manifest la participació i el valor del soci durant la seva estada al club pot marcar la diferència a llarg termini. Recordeu que el boca orella és un mitjà molt potent i els vostres antics associats podrien recomanar el teu club en el futur. 

 

11. Berrly la proteïna d’engagement que el teu club necessita

Berrly engagement

 

Berrly és un programari de gestió de clubs esportius i socis que ajuda a potenciar, enfortir i dinamitzar el vincle que hi ha entre ells. Berrly actua com a múscul potenciador de l’engagement, vital per mantenir una correcta articulació i desenvolupament de l’organització esportiva.

Som experts en oferir les eines específiques per a la gestió del teu dia a dia del club esportiu i sobretot: Potenciar i millorar la relació amb els socis!

Et deixem algunes funcionalitats que et podrien interessar:

Calendari 📅

Millora la planificació d’entrenaments, partits, competicions i esdeveniments pel teu equip i la teva afició. Podràs generar un calendari amb entrenaments, partits i esdeveniments de l’equip, programar les sortides, tant del teu equip com dels teus socis i aficionats, enviar enllaços i notificacions per a confirmar l’assistència i fer una previsió d’ocupació amb les llistes actualitzades en temps real.

Esdeveniments ⚽

Amb Berrly Events, anem un pas més enllà per als teus esdeveniments amb un sistema de reserva i venda d’entrades. Per als grans esdeveniments necessites un sistema potent de reserva, venda d’entrades i ticketing. Amb implementació mòbil i tecnologia QR per a escanejar entrades, Berrly Events permet una gestió òptima d’esdeveniments i activitats amb control d’aforament en directe.

Mapeig i digitalització dels estadis 🏟️

Mapejament d’estadis, assignació d’entrades amb localitats, passis de temporada i transmissió de seients. Si fas servir Berrly Events , integrem els plànols del teu estadi o recinte amb localitats numerades per a assignar seients i gestionar passis de temporada, així com transmissió i cessió de seients als partits. Un sistema que potencia el control d’aforament, entrades i sortides del recinte.

Anàlisi i mètriques del teu club 📊

Analitza les dades del teu club esportiu i coneix millor els teus socis, la teva afició i el seu comportament: Aprofita al màxim la teva base de dades tot generant informes, gràfics i mapes de calor de l’activitat del teu club esportiu. Aquestes dades t’ajudaran a treure conclusions per a realitzar accions de marketing més concretes i conèixer la tendència del teu club i el comportament dels teus afiliats.

Comunicacions 📢

Amb el mòdul de comunicacions, podeu enviar correus electrònics i notificacions al mòbil en temps real. Et permet agilitzar tota la comunicació del vostre equip i la base d’aficionats gràcies al nostre sistema d’enviament de correus. Podràs segmentar-los, personalitzar-los de manera senzilla, programar-los i fer enviaments de correus massius

Enquestes i votacions 📬

El nostre apartat d’enquestes i votacions digitals i intel·ligents és excel·lent per conèixer l’opinió dels vostres socis. Des d’enquestes anònimes o amb identificació podràs configurar-les com a tu et plagui amb el nostre sistema de drag and drop, programar-les al calendari i després analitzar els resultats en temps real i exportar-les per treballar-hi.

Oblida’t dels Google Forms i tingues tota la gestió en una sola eina!

Màrqueting 🗣️

Berrly té un mòdul de Màrqueting. Et permet potenciar tota la vertical del producte relacionada amb l’engagement i les mètriques de les xarxes socials per a organitzacions esportivas. Una bona interpretació d’aquestes dades permet a les organitzacions enfortir el seu vincle amb les persones que formen la base de dades de socis i la base dafeccionats.

Amb Berrly podràs:

 • Analitzar la teva pàgina web i les xarxes socials. 🎯
 • Centralitzar i contestar els missatges de totes les xarxes socials. ⌨️
 • Planificar i programar els continguts del teu club esportiu. 📆
 • Gestionar les campanyes d’Ads de Google i Meta. 📱

 

Fins aquí el bloc d’avui, no dubteu a contactar-nos per si us en sorgeixen dubtes. Recordeu que podeu agendar una reunió amb nosaltres o millor encara: Provar el programa gratuïtament durant dues setmanes!

 

 

 

 

 

Comença la teva prova gratuïtament

Prova Berrly durant 15 dies

STANDARD

39 /mes
 •  

ADVANCED

89 /mes
 •  
RECOMENADA

PREMIUM

199 /mes
 •  

Software de gestió de socis i organització d’esdeveniments per a clubs esportius i non-profits.