Què és un club esportiu i quin tipus existeixen?

Què és un club esportiu i quins tipus de clubs esportius hi ha?
Comparteix aquest article

Què és un club esportiu?

Un club esportiu es una associació privada sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i capacitat d’obrar per al compliment del seus fins, que té com a fi exclusiva la promoció o pràctica d’una o diverses modalitats esportives pels seus associats i la participació en activitats o competicions en l’àmbit federat.

En resum, es tracta de persones que decideixen formar un grup orientat a la pràctica d’una o diverses modalitats esportives. No tots els clubs esportius són iguals i per tant tindran les seves diferències.

Encara que segurament, t’interessa també saber altres qüestions bàsiques dels clubs esportius i no sols quedar-te amb què és un club esportiu. Per això, hem fet una recopilació de les preguntes més comunes que existeixen sobre els clubs esportius com quin és l’objectiu d’un club esportiu o que tipus de clubs esportius existeixen.

No sols és important saber el que és un club esportiu sinó saber que diferències hi ha entre ells:

 • Participen en competicions oficials i/o realitzen activitats lúdiques i d’oci.
 • Els associats juguen de manera conjunta i/o individual.
 • Remunerat o no remunerat.
 • Competeixen contra clubs de la mateixa grandària i/o a nivell professional.
 • Presència d’espectadors ja sigui una petita o gran afició.
 • Una o diverses pràctiques esportives.

 

Quin és l’objectiu d’un club esportiu?

Què és un club esportiu i quins tipus de clubs esportius hi ha? A Berrly t'ho expliquem.

 

L’objectiu d’un club esportiu és promoure i fomentar el desenvolupament d’una o varies pràctiques esportives pels associats del club tant en activitats de caràcter lúdic com en tornejos oficials. Té una finalitat social que té com a objectiu promoure els valors de l’esport i crear una comunitat on es respiri una cohesió social i es transmetin valors solidaris.

Els clubs esportius formen part del gran conjunt d’entitats que conformen el Tercer Sector. El Tercer Sector recull a totes aquelles entitats privades i sense ànim de lucre que realitzen projectes d’acció social aconseguint una societat més justa, inclusiva i cohesionada. La pràctica esportiva és una de les eines preferides a l’hora de promoure accions socials. Els esdeveniments esportius caritatius són l’exemple per referència.

Els clubs esportius mitjançant la pràctica esportiva promouen valors com la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i la inclusió social que ajuden a combatre les desigualtats socials millorant el teixit social de les comunitats.

Però com sempre hi ha l’excepció a la regla i en aquest cas són les les Societats Anònimes Esportives de les seves sigles SAD que tenen com a principal objectiu l’ànim de lucre, és a dir, l’obtenció de beneficis. Això no vol dir que aquests clubs esportius puguin tenir els objectius que hem descrit anteriorment, només que passen a estar en un segon pla. Més a baix, expliquem els 3 tipus de clubs esportius que existeixen.

Durant aquests últims anys s’ha vist un augment de clubs tradicionals que passen a ser SAD. Això es deu al fet que cada vegada és més comú veure l’esport com una forma de negoci i és per això que molts clubs esportius tradicionals decideixen fer el pas d’entitat no lucrativa a empresa. Una dada curiosa a remarcar és que en 2021, Espanya comptava 76.218 clubs esportius federats dels quals 31.166 eren clubs esportius de futbol el que equival gairebé al 41% de tots ells.

El 59% restant equivaldria a tota la resta de pràctiques esportives. La indústria del futbol equival al 1,37% del PIB d’Espanya, fins a 15.688 milions d’euros a l’any, unes xifres que s’han duplicat en els últims 4 anys segons PWC, una de les empreses  d’auditoria més grans del món.

 

Qué és una associació esportiva?

Sovint se solen confondre els termes de “club esportiu” amb una “associació esportiva”. Encara que semblin sinònims, una associació esportiva és diferent de la d’un club esportiu.

Les associacions esportives són organismes de dret privat constituïdes com a corporacions o associacions per un nombre mínim de clubs promotors, esportius o de totes dues classes, per a fomentar, patrocinar i organitzar la pràctica de diversos esports o modalitats esportives, dins de l’àmbit territorial del departament o del districte, segons el seu cas, i impulsaran programes d’interès públic i social.

La funció principal de les associacions esportives és organitzar i planificar esdeveniments esportius de diferents categories tant a nivell nacional i internacional al costat de programes de control i de desenvolupament.

Obligacions a l’hora de crear al teu club esportiu

 

Tots els clubs esportius han de complir amb unes certes obligacions a l’hora de constituir-se:

 • Estar inscrits en el Registre d’associacions esportives que els correspongui. En el cas dels clubs esportius de tipus bàsic, hauran de ser els registres de la seva comunitat autònoma.
 • Tenir un certificat del registre d’associacions esportives.
 • Si es vol participar en competicions i tornejos oficials, hauran de ser membres de la federació. Per a ser integrants de la federació, s’hauran de fer a través de les federacions autonòmiques.
 • Els estatuts del club hauran d’adaptar-se a les competicions nacionals o internacionals en les quals es vulgui participar.

A més, els requisits per a la seva constitució hauran de contenir:

 • Normes per a donar-se d’alta i de baixa com a soci.
 • Els drets i obligacions dels socis.
 • Un sistema de govern estructurat democràtic.
 • Establir els llocs d’Assemblea general, President i Junta Directiva.
 • Règim disciplinari.
 • Règim patrimonial i economicofinancer.
 • Procés de reforma dels estatuts si fos necessari.
 • Establir una regulació en cas de dissolució de l’organització i el destí del patrimoni.

 

Estructura d’un club esportiu

Com s'estructuren els clubs esportius i quins tipus de clubs esportius hi ha

 

Els clubs esportius estan composts obligatòriament per tres òrgans que són:

 • Assemblea General.
 • El President o Presidenta.
 • La Junta Directiva (Vicepresident, Tresorer, Secretari i/o vocals).

 

L’estructura d’un club esportiu és bastant extensa i es mereix el seu propi blog. Per això aquí et deixem la nostra guia ràpida de: Què és un organigrama d’un club esportiu? on t’expliquem a fons què és cada òrgan i quines funcions té.

Beneficis de crear un club esportiu

 

Alguns dels beneficis de crear un club esportiu són:

 • Promou l’ús de les instal·lacions i d’una comunitat activa.
 • Centralitza les disciplines o activitats esportives fomentant un espai de trobada i potència la pràctica esportiva.
 • Fomentar la cooperació i el treball en equip entre els membres del club.
 • Ofereix una xarxa d’afiliació i cooperació amb altres clubs a nivell municipal provincial i regional.
 • Proporciona a l’esport una major permanència de persones interessades per la disciplina.

 

Els 3 tipus de clubs esportius

La llei estableix que poden existir 3 tipus de clubs esportius:

Equips Esportius o Club Esportiu Elemental: Els Equips Esportius, antigament coneguts com els Clubs Esportius Elementals són associacions compostes per persones físiques sense ànim de lucre. Són constituïdes i posades en marxa per a participar en activitats i manifestacions de caràcter esportiu. A més d’afavorir i fomentar la pràctica esportiva, els Equips Esportius s’encarreguen també de promoure la seva disciplina en categories menors i tenen l’opció de transformar-se en Clubs Esportius Bàsics.

Club Esportiu Bàsic: Són també associacions esportives sense ànim de lucre però que tenen personalitat jurídica per tant tenen una capacitat d’obrar, un patrimoni, una organització i una administració pròpia. La diferència principal entre els Clubs Esportius Bàsics i els Equips Esportius és que a més de la promoció, pràctica i participació en activitats esportives poden participar en tornejos i competicions dels òrgans reguladors o federacions d’aquelles modalitats esportives.

Societat Anònima Esportiva: Neixen amb un propòsit d’ànim de lucre i de repartir els seus dividends entre els seus accionistes però també tenen com a objecte social participar en les competicions i/o tornejos esportius professionals. També poden promocionar el desenvolupament i les pràctiques esportives. Aquests tipus de clubs esportius solen ser comuns en lligues esportives de màxima categoria com la primera i segona divisió de futbol, encara que sempre existeixen algunes excepcions com el Futbol Club Barcelona, Reial Madrid Futbol Club o Athletic Futbol Club de Bilbao que continuen sent Equips Esportius.

I què passa amb els Esports?

Té sentit que els Esports o esports electrònics puguin constituir-se llavors com qualsevol club esportiu. Aquest seria el cas si els Esports fossin reconeguts com a modalitat esportiva ja que facilitaria enormente la gestió d’aquestes organitzacions.

Per tant, encara en 2022, les organitzacions de Esports només podran adoptar dues formes: Societat Limitada (S.L) i Societat Anònima (S.A). Malgrat que encara estiguem a l’espera d’una constitució específica per als clubs esportius de Esports, la Societat Limitada ha estat la preferida per a la seva constitució ja només pel simple fet que en 2022 es pot constituir una S.L pel mòdic preu d’1 euro de capital social (abans sent 3000 euros) en comparació amb una S.Al fet que implica una entrada de 60.000 euros.

 

Com gestionar un club esportiu?

Sigui com sigui el tipus de club esportiu que desitgis crear o que actualment administris solen tenir sempre un denominador en comú, la difícil tasca de la gestió del dia a dia i la dels seus associats. La pandèmia va causar un gran estrall en el món de l’esport amb una pèrdua de 195.017 de llicències federades en totes les categories de 2020 a 2021. Per això, avui en dia, mantenir una correcta gestió del club i enfortir la relació que hi ha amb els seus associats s’ha convertit en la prioritat nº1 de la llista.

Una manera de gestionar, centralitzar i automatitzar els processos del dia a dia del teu club esportiu és utilitzar un programari de gestió de clubs esportius i dels seus socis. De programaris per a clubs esportius, existeixen una gran varietat, alguns més dedicats a aspectes més tècnics i enfocats als jugadors dels equips dels clubs esportius, i altres més orientats cap a la gestió del dia a dia com Berrly. A més de centralitzar i automatitzar les tasques del dia a dia, a Berrly destaquem sobretot per proporcionar eines dissenyades per a connectar amb la comunitat del teu club esportiu.

Els socis són el grup d’interès per excel·lència de qualsevol club esportiu. Actuen com el seu múscul financer i són els que conformen els seus trets tan característics i creen aquesta comunitat tan carismàtica i especial. Berrly permet mantenir, enfortir i fomentar el vincle amb els teus socis. El que a la llarga es tradueix a una major retenció i a una major captació de nous socis!

Et deixem algunes eines que et podrien interessar amb una descripció ràpida:

Calendari: Millora la planificació d’entrenaments, partits, competicions i esdeveniments per al teu equip i la teva afició. 📅

Esdeveniments: amb un sistema de reserva d’entrades i venda d’entrades digital amb codi QR per a escanejar-les des del propi mòbil dels teus socis. 🏆

Mapatge i digitalització dels estadis: Mapatge d’estadis, assignació d’entrades amb localitats, passis de temporada i transmissió de seients. 🏟️

Anàlisi i mètriques del teu club: Analitza les dades del teu club esportiu i coneix millor als teus socis, la teva afició i el seu comportament per a crear estratègies de màrqueting. 📊

Comunicacions: Enviar correus electrònics i notificacions al mòbil en temps real, personalitzats, programats i fins i tot massius. 📨

Enquestes i votacions: Coneix l’opinió dels teus socis a partir d’enquestes i votacions configurables i programables en el calendari i analitzar els resultats. 📬

Mòdul de màrqueting: Et permet potenciar tota la vertical del producte relacionada amb el engagement i les mètriques de les xarxes socials per a organitzacions esportives. 💬

Si vols saber una mica més sobre la gestió esportiva del teu club, que sàpigues què pots provar Berrly de manera gratuïta durant 15 dies sense cap mena de compromís. A més, si tens dubtes, pots contactar amb nosaltres o millor encara, fer una reunió amb nosaltres, estarem encantats d’ajudar-vos i d’atendre les vostres necessitats. Moltes gràcies per ser aquí i ens veiem en el pròxim blog!

 

Berrly programari de gestió de clubs esportius

Comença la teva prova gratuïtament

Prova Berrly durant 15 dies

STANDARD

39 /mes
 •  

ADVANCED

89 /mes
 •  
RECOMENADA

PREMIUM

199 /mes
 •  

Software de gestió de socis i organització d’esdeveniments per a clubs esportius i non-profits.