Què és el Fan Engagement i quins són els seus beneficis? 2023

Què és el fan engagement per al teu club esportiu?
Comparteix aquest article

Què és el Fan Engagement?

Un terme que ha guanyat molt d’interès durant aquests últims anys en el món esportiu és el famós anglicisme Fan Engagement. Conegut en català com el “compromís amb els aficionats”, el Fan Engagement està en el punt de mira de tots els clubs esportius a causa de la seva importància i als seus grans beneficis.

A Berrly t’expliquem què és, els seus beneficis i els 5 aspectes clau a tenir en compte per a crear el teu programa de fan engagement!

Definició de Fan Engagement:

El Fan Engagement és la relació que hi ha entre els clubs esportius i tota la seva audiència potencial d’aficionats. Aquests últims anys aquest terme també s’ha estès a la resta d’organitzacions del Tercer Sector com són associacions o organitzacions sense ànim de lucre.

Per exemple, seria la relació establerta entre un club esportiu i els seus seguidors. Els fans o seguidors formen part del grup de persones interessades de l’organització, els stakeholders.

La comunicació que hi ha entre l’organització esportiva i la seva audiència és bidireccional. L’objectiu últim d’aquesta participació i compromís és generar una lleialtat de marca que permeti retenir a la seva audiència durant més temps i captar durant el camí a nous potencials seguidors.

Un club esportiu ha de saber entendre les necessitats i els interessos de la seva afició perquè les seves expectatives puguin ser complertes, sempre actuant des dels valors i principis del mateix club.

Una definició més emocional de fan engagement és la connexió tan especial que es forma entre els clubs esportius i els seus seguidors. Aquest engagement es tradueix al compromís i interacció que existeix entre la base d’aficionats i el club esportiu el que determinarà la seva relació a llarg termini i influenciarà en gran manera en el desenvolupament econòmic i creixement del club.

 Què és el fan engagement? i la seva importància per al teu club esportiu

L’importancia del Fan Engagement

A Berrly creiem que el fan engagement és un fenomen prehistòric que té la seva aparició amb els primers clubs esportius, encara que no ha estat fins fa poc que el terme ha guanyat una gran popularitat pel seu gran ús dins del màrqueting esportiu. És un fenomen únic i especial que costa trobar en altres indústries i sectors i que moltes empreses intenten imitar mitjançant la creació de programes de fidelització.

Avui dia, el desenvolupament econòmic dels clubs esportius no poden dependre únicament de les seves victòries, assoliments i trofeus que han aconseguit. Cada vegada és més urgent que les organitzacions esportives entenguin el comportament dels seus aficionats amb l’objectiu de poder crear experiències úniques i personalitzades per a fomentar la seva fidelitat i que està s’estengui més enllà del camp, com en els mitjans digitals i les xarxes socials.

Establir una estratègia que s’enfoqui a potenciar el fan engagement millorarà el desenvolupament econòmic del club esportiu a llarg termini i li permetrà captar a més aficionats.

Els beneficis del Fan Engagement per als clubs esportius

Beneficis fan engagement clubs esportius
Amb Berrly pots millorar la retenció de socis i expandir la comunitat del teu club esportiu

Hi ha la falsa idea que el fan engagement és un concepte que només els clubs esportius que tenen una gran quantitat de seguidors com el FC Barcelona o el Reial Madrid CF ho poden aplicar. La veritat és que la interacció i el compromís amb els fans és totalment independent de la mida dels clubs esportius i igual d’important. Us expliquem la seva importància a partir dels 4 beneficis principals.

Aquests són els principals beneficis del Fan Engagement per als clubs esportius:

1. Augmenta la lleialtat dels seguidors cap al club esportiu

Una de les raons principals per les quals el fan engagement és tan important per als clubs esportius és augmentar i retenir la fidelitat dels seus seguidors. Qualsevol tipus d’activitat que involucri la interacció amb els seus seguidors, ajudarà el club esportiu a retenir i augmentar la seva massa social a llarg termini. Aquestes activitats van des de simples interaccions com respondre als missatges i comentaris dels seguidors en les xarxes socials fins a interactuar amb ells en persona durant la creació d’esdeveniments o competicions esportives.

2. Desenvolupament econòmic del club esportiu a llarg termini

Un altre dels objectius és potenciar el desenvolupament econòmic del club esportiu. En augmentar el compromís i la interacció amb l’audiència del club permet crear i establir relacions més especials i personals. Un fan compromès i satisfet amb el seu club esportiu li donarà suport tant emocionalment com de manera econòmica, assistint als partits i esdeveniments del club, comprant el seu marxandatge o pagant una quota de soci.

3. Enforteix la relació amb tota la base d’aficionats del club esportiu

Una de les maneres que tenen els clubs d’entendre i satisfer les necessitats de la seva base d’aficionats és mitjançant l’escolta activa. Escoltar, entendre i actuar sobre les opinions, suggeriments i necessitats que tenen els aficionats és una forma d’estima que tenen els clubs esportius de mostrar el seu compromís amb ells. Els aficionats del club esportiu actuen com el seu múscul financer principal, d’aquí la importància de cuidar a la seva afició. Per sort o desgràcia el món de l’esport ha passat a ser vist com un negoci i avui dia l’afició són també vists com a consumidors potencials del club esportiu.

Una base d’aficionats descontenta amb el seu club esportiu no voldrà invertir el seu temps lliure i encara menys els seus recursos econòmics. D’aquí la importància de mantenir una base d’aficionats satisfeta per a la viabilitat del club i el seu posterior èxit.

4. Reté i augmenta la base d’aficionats

Escoltar, cuidar i invertir temps i recursos en els aficionats del club és clau per a retenir-los durant més temps i augmentar la fidelitat del club esportiu. Al cap i a la fi, es tracten dels seguidors incondicionals del club esportiu i molts d’ells actuen com a imants a l’hora d’atreure a noves persones i fer créixer la comunitat del club esportiu.

Al llarg del dia, es produeixen milers de converses i interaccions relacionades amb el club esportiu. Des d’interaccions físiques o a nivell digital, les persones parlen i comparteixen anècdotes, experiències i sensacions de pertànyer al seu club esportiu el que augmenta les possibilitats que més persones s’uneixin a la seva comunitat. Això permet al club esportiu créixer i desenvolupar-se econòmicament a un ritme constant.

Com poden les organitzacions interactuar amb la seva base d’aficionats?

Les noves generacions són diferents i veuen el fan engagement des d’una perspectiva diferent a la tradicional: parlem d’una interacció híbrida. La interacció i compromís amb el club ha passat a ser tant física com digital amb l’ús de les xarxes socials (RR.SS). Les noves generacions són considerades natives digitals i amb raó. Les persones avui dia passem una mitjana de 2 hores i mitja en les xarxes socials i només fa que incrementar si tenim en compte a les noves generacions com els Millenials, la generació Z i Alpha.

Això permet als clubs esportius ampliar i dinamitzar el seu joc amb una infinitat de possibilitats per a interactuar amb tota la seva audiència potencial. Les xarxes socials per exemple solen ser el millor punt de partida per a interactuar amb la massa social més jove.

Les 3 claus principals per a augmentar el Fan Engagement a les RR.SS són:

 • Moment idoni per a publicar.
 • Qualitat del contingut.
 • Format del contingut.

 

Crear publicacions amb un contingut de qualitat i creatiu, utilitzar el canal de comunicació adequat i publicar-lo en el moment més idoni permetrà al teu club esportiu augmentar el compromís i la interacció amb els seus seguidors en línia.

Mètriques a tenir en compte per a analitzar i millorar el teu Fan Engagement en les xarxes socials

Els Key Performance Indicators o KPIs són indicadors de qualitat que permeten obtenir informació valuosa i útil per a la presa de decisions.

Alguns KPI a tenir en compte per a les publicacions en les teves xarxes socials:

 • Abast: A quantes persones arribem amb la nostra publicació
 • Impressions: Quan la publicació apareix en la feed (pàgina d’inici) d’un usuari.
 • Compartits: Quantes vegades s’ha compartit la teva publicació.
 • M’agrades: Quants likes té la publicació.
 • Comentaris: Si hi ha molts usuaris comentant les publicacions.
 • Clics en links externs: Quan un usuari fa clic a un enllaç extern de la xarxa social.
 • Contingut més popular: Anàlisi de les publicacions amb més èxit i engagement.
 • Trànsit referit social: Qualsevol trànsit de la teva pàgina web que ve de les xarxes socials.
 • Conversions: L’usuari realitza una acció en específic com comprar un producte.
 • Dies òptims: Anàlisi dels millors dies per a publicar.

 

5  aspectes clau a l’hora de crear el teu programa de Fan Engagement

Un programa de fan engagement permet establir els objectius i estratègies que seguirà el club esportiu per a aconseguir els objectius que es plantegin.

La relació entre els aficionats i els clubs esportius ja no es limita a les dimensions físiques de les instal·lacions esportives i tampoc coneix fronteres a nivell digital. Durant aquesta última dècada, aquesta relació ha evolucionat i ha creat el seu propi ecosistema el que obliga les organitzacions esportives a crear les seves pròpies estratègies per a potenciar i millorar la seva relació.

Si estàs pensant a crear un programa de fan engagement per a potenciar i millorar les relacions amb els teus aficionats, és important tenir en compte cinc aspectes clau.

Els 5 aspectes clau a tenir en compte per al teu programa de Fan Engagement:

1. Coneix al teu públic objectiu: Qui és el teu públic objectiu? El públic objectiu és aquell grup de persones que compleixen amb unes característiques comunes i consumeixen els mateixos productes i/o serveis o tenen les mateixes necessitats. Com més específics siguem amb el nostre públic objectiu més èxit tindrà el nostre programa de fan engagement.

2. Experiències personalitzades: En la comunicació, moltes vegades és més important el “com” que el “què” volem comunicar. Les generacions més joves com els Millennials, la generació Z i la Alpha busquen invertir més temps i diners en experiències com a concerts o esdeveniments abans que en béns físics. Crear comunicacions i experiències personalitzades ajuda als teus seguidors a sentir-se valorats el que es tradueix a una major retenció.

3. Una interacció i compromís constant: Som consumidors diaris de contingut. Existeix una lluita constant per part de les empreses a atreure i mantenir la nostra atenció. Crear contingut durant tot l’any i no sols en la temporada esportiva del club permet mantenir als seguidors connectats amb el club.

4. Recompensa el compromís dels teus seguidors: Reconèixer als seguidors dins i fora de les instal·lacions esportives és una altra part intrínseca de les estratègies que segueixen els departaments de Màrqueting dels clubs esportius.

5. Pensa i mantingues una perspectiva global: Hi ha una infinitat de possibilitats que té el teu club esportiu per a millorar i crear experiències inoblidables per als teus aficionats. Recorda que el club esportiu significa molt per a ells en el seu dia a dia i no sols és assistir al partit de tant en tant.

Si necessites més inspiració, Aquí et deixem 15 consells que pots emprar en el teu programa de fan engagement i aplicar-ho al teu club esportiu!

Existeixen softwares per a millorar el Fan Engagement?

Avui dia és comú trobar diferents solucions digitals com programaris de gestió de clubs esportius que ajuden a la recol·lecció de dades dels seus socis i/o seguidors. A partir d’aquestes dades, es pot extreure informació valuosa amb l’objectiu final de conèixer-los millor i crear estratègies que permetin enfortir la relació i augmentar la seva retenció.

Berrly per exemple, ajuda als clubs esportius a centralitzar i automatitzar la gestió del dia a dia i el més important, a enfortir i millorar la relació dels seus socis i captar més el que permet a la comunitat del club créixer i que aquest es desenvolupi a nivell econòmic. Això ho aconseguim mitjançant eines digitals intuïtives que el club pot implementar de manera senzilla.

Et deixem algunes eines que et podrien interessar amb una descripció ràpida:

Calendari: Millora la planificació d’entrenaments, partits, competicions i esdeveniments per al teu equip i la teva afició. 📅

Esdeveniments: Un sistema de reserva d’entrades i venda d’entrades digital amb codi QR per a escanejar-les des del propi mòbil dels teus socis. 🏆

Mapatge i digitalització dels estadis: Mapatge d’estadis, assignació d’entrades amb localitats, passis de temporada i transmissió de seients. 🏟️

Anàlisi i mètriques del teu club: Analitza les dades del teu club esportiu i coneix millor als teus socis, la teva afició i el seu comportament per a crear estratègies de màrqueting. 📊

Comunicacions: Envia correus electrònics i notificacions al mòbil en temps real, personalitzats, programats i fins i tot massius. 📨

Enquestes i votacions: Coneix l’opinió dels teus socis a partir d’enquestes i votacions configurables i programables en el calendari i analitzar els resultats. 📬

Mòdul de màrqueting: Et permet potenciar tota la vertical del producte relacionada amb el engagement i les mètriques de les xarxes socials per a organitzacions esportives. 💬

Si vols saber una mica més sobre la gestió esportiva del teu club, que sàpigues què pots provar Berrly de manera gratuïta durant 15 dies sense cap mena de compromís. A més, si tens dubtes, pots contactar amb nosaltres o millor encara, fer una reunió amb nosaltres, estarem encantats d’ajudar-vos i d’atendre les vostres necessitats. Moltes gràcies per ser aquí i ens veiem en el pròxim blog!

 

Berrly programari per a fan engagement i club esportiu
Quadre de comandaments de Berrly

Comença la teva prova gratuïtament

Prova Berrly durant 15 dies

STANDARD

39 /mes
 •  

ADVANCED

89 /mes
 •  
RECOMENADA

PREMIUM

199 /mes
 •  

Software de gestió de socis i organització d’esdeveniments per a clubs esportius i non-profits.