La identitat de gènere i inclusió social a les comunitats

Berrly amb la identitat de gènere i la inclusió social
Comparteix aquest article

La identitat de gènere i inclusió social a les comunitats

El mes de juny és un mes que ve carregat amb moltes emocions i sensacions. A més de marcar l’inici de l’estiu amb l’arribada del bon temps, la calor i les ganes d’anar a la platja, el juny també és conegut per ser el mes de l’orgull LGTBIQ+.

El mes de l’orgull LGTBIQ+ o en anglès “Pride Month” és un mes temàtic orientat a reivindicar els drets, la llibertat i la independència de les persones del col·lectiu LGTBIQ+ celebrant-se el 28 del mateix mes, el dia internacional de l’Orgull LGTBI.

El col·lectiu agrupa un espectre molt variat que inclou tant a les persones gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals, intersexuals, queer, transvestits, persones transgènere, qüestionants, agener i asexuals o arromàntics.

És un mes fonamental que serveix com a eix vertebral per fer èmfasi i recordar la importància de la inclusió social de la identitat de gènere dins de la nostra societat, de les comunitats existents i de les que formem part.

Què és la identitat de gènere?

No són pocs els progressos assolits al llarg d’aquests anys dins del col·lectiu LGTBIQ+. Per grans i significatius que hagin estat, encara queda un llarg camí per recórrer si volem arribar a crear una societat més inclusiva i lliure de prejudicis.

Quan parlem d’identitat de gènere, encara hi solen haver certes confusions que envolten el tema i necessiten ser aclarides.

Principalment, aquestes confusions són degudes a no saber separar tres termes que encara que semblin que van de la mà, tenen definicions diferents, la identitat de gènere, el sexe biològic i el gènere.

La identitat de gènere: De manera senzilla, és el sentit innat d’una persona amb el propi gènere i amb què s’identifica més. És important saber que la identitat de gènere pot o no correspondre al sexe biològic de la persona.

La identitat de gènere fa referència al nostre ésser, la nostra identitat i com ens sentim sobre nosaltres mateixos. Per exemple, les persones es poden identificar com a home, dona, transgènere, altres i fins i tot com a cap.

El sexe biològic: Al·ludeix a les característiques i les peculiaritats dels individus d’una espècie.

D’aquí l’interès a establir aquesta ruptura i finalitzar la unió entre els termes “d’identitat de gènere” i el “sexe biològic”, ja que cadascú és independent.

El gènere: D’altra banda, el gènere és un estatus, una etiqueta social i legal que ve determinada en gran part per la cultura i la societat en què una persona neix i es desenvolupa i influeix en la manera què té de pensar.

 

Què és la inclusió social?

La inclusió social és el procés que buscar millorar els termes en què les persones, grups i comunitats contribueixen a la societat, millorant les oportunitats, les capacitats i la dignitat dels desafavorits sobre la seva identitat.

La inclusió social té un rang d’objectius molt ampli. Un és eliminar completament les lleis i normes socioculturals que discriminen i marginen les persones que pertanyen al col·lectiu LGTBIQ+.

Aquest ambient d’exclusió comporta un mar de violència i de discriminació. L’ONU estableix que aquesta exclusió comporta una desigualtat d’oportunitats i un accés desigual a recursos bàsics.

El col·lectiu LGTBIQ+ pateix una exclusió social en una gran quantitat de contextos:

 1. Educació
  A les escoles, molts estudiants pertanyents al col·lectiu LGTBIQ+ pateixen abús físic i verbal patint una exclusió social. Aquest ambient inestable dʻabús crea una sensació dʻinseguretat que afecta les possibilitats de l’èxit acadèmic de l’estudiant patint conseqüències psicològiques greus.
 2. Salut i benestar
  Hi ha una gran desigualtat a nivell de salut. Les persones del col·lectiu LGTBIQ+ tenen disposició a patir més malalties mentals com l’ansietat, la depressió i  ser víctimes potencials del suïcidi. Estan subjectes a actituds discriminatòries per part dels sanitaris que fa que moltes vegades evitin fer servir aquests serveis primaris.
 3. Accés  a l’habitatge
  La discriminització del col·lectiu també és present en aquest punt, cosa que comporta una representació desorbitada de les persones del col·lectiu que no tenen llar. També es troben davant d’una discriminació en l’accés als refugis, i una exclusió, criminalització i estigmatització més gran per ser persones sense llar.
 4. Ocupabilitat
  Les persones del col·lectiu estan subjectes a una estigmatització i discriminació en tot el procés de selecció per la seva orientació sexual i identitat de gènere, cosa que pot provocar ansietat i una pèrdua de productivitat derivant en problemes psicològics.
 5. Política
  La monopolització i utilització del col·lectiu LGTBIQ+ en els discursos polítics per part de partits extremistes i conservadors posa de manifest els prejudicis i idees preexistents errònies que hi ha sobre les persones que pertanyen al col·lectiu. En situacions d’inestabilitat política i socioeconòmica creen un sentiment d’odi i de discriminació envers el collectiu LGTBIQ+.

Berrly amb el col·lectiu LGTBIQ+

Quina és la importància de la identitat i la conscienciació de gènere?

Totes les persones estem subjectes i condicionades pels processos socials i culturals del teixit social actiu que ens envolta i on ens desenvolupem. Determinen la nostra identitat, els nostres valors i les nostres percepcions envers els altres.

La conscienciació de gènere és un bon mecanisme que ens serveix com a exercici introspectiu per desenvolupar noves maneres de pensar i de plantejar-nos la nostra posició respecte als altres.

La conscienciació de gènere ajuda el treball i la interacció grupal. És un procés fonamental per aconseguir la finalitat última que és la inclusió social de totes les persones en una societat igualitària i lliure de discriminació.

El disseny inclusiu de les organitzacions a nivell digital

La identitat de gènere i la inclusió social són eixos transversals que han de ser presents a la cultura corporativa de les organitzacions i també ser presents als seus mitjans digitals. Proporcionar una experiència d’usuari amb dissenys inclusius és una forma més d’assolir l’objectiu plantejat anteriorment, la creació d’una societat inclusiva.

A Berrly busquem ser pioners del canvi

Berrly neix d’una activitat cultural on es respiren valors com l’esforç, la resiliència, la integració i la identitat de les persones, valors que formen part del teixit empresarial de la nostra organització.

El nostre SaaS és utilitzat per una gran varietat d’organitzacions de diversos àmbits com la CAMBRA LGTBIQ+ de Catalunya.

La CAMBRA LGTBIQ+, és una de les organitzacions més importants a Catalunya que aglutina empreses i professionals vinculats a la comunitat LGTBIQ+. És coneguda també per ser l’organitzadora del PRIDE BARCELONA, la celebració de l’orgull LGTBIQ+ a la ciutat comtal.

A Berrly busquem crear un SaaS inclusiu especialitzat en la digitalització de la gestió d’organitzacions esportives, culturals i sense ànim de lucre del tercer sector.

Per això, amb cada actualització de Berrly que traiem, busquem millorar la inclusivitat dins del programa perquè les organitzacions que contracten els nostres serveis, se’n beneficiïn.

A Berrly implementem dos canvis respectivament:

 • De “Membres” a “Persones”: El canvi de paraules per altres més inclusives com “persones” ajuda a aglutinar a tothom sense deixar ningú al darrere, aconseguint una major inclusió per a les persones que utilitzen el nostre SaaS (Software as a service ).
 • Personalització de la identitat de gènere: Ara les organitzacions podran configurar el camp de gènere de manera personalitzada perquè les persones puguin escollir el gènere amb què se senten més identificades.

Amb aquesta actualització, busquem la normalització de la diversitat i la identitat de gènere per estar més a prop d’aconseguir una societat més inclusiva en crear una conscienciació col·lectiva que va en sintonia amb els valors i els principis de Berrly.

Les accions com les que acabem d’esmentar, per petites i subtils que semblin contribueixen enormement a crear un espai inclusiu per a tothom i marquen la diferència per crear un canvi transformacional a les persones i aconseguir una societat inclusiva.

Com crear un entorn on es respiri una inclusió social dins de la teva organització?

Crear un entorn inclusiu és responsabilitat de totes les persones implicades. Et deixem una sèrie de consells perquè tu i la teva organització pugueu crear un ambient de treball més inclusiu.

  1. Normalització
   La normalització de la identitat de gènere als espais de treball són crucials per crear un ambient de benestar i productivitat per a tothom. Respectar la identitat de gènere de les persones significa respectar-ne la integritat.Una petita acció que ajuda a desestigmatitzar el tema i crear conscienciació i inclusió perquè tots els empleats se sentin benvinguts.
  2. Espais de gènere inclusiu
   Proporcionar instal·lacions inclusives i neutrals a l’espai de treball ajuda els empleats a sentir-se còmodes i a ser més productius.
  3. Formació sobre la diversitat i la inclusió
   Que l’organització inverteixi en cursos de formació d’inclusió i diversitat en totes les persones que en formen part, equival a invertir en un ambient inclusiu, professional i productiu on l’organització es veurà afavorida a llarg termini.
  4. Polítiques EEO
   Les polítiques de “Equal Employment Opportunity” o en espanyol Igualtat d’Oportunitats a l’Ocupació (IMIO a Espanya) dins de les organitzacions per oferir protecció a les persones que no són cisgener.
  5. Valors
   Els principis i els valors de les organitzacions han d’estar alineats amb la inclusió social i s’han de reflectir en les accions que pren la companyia.
  6. Predicar amb l’exemple
   La millor manera que tenim les persones per prendre consciència de la identitat de gènere i ajudar a crear un entorn més inclusiu és per via pròpia. Disposem dels mitjans per crear un espai de treball on les persones se sentin recolzades i benvingudes.

A Berrly ens esforcem per ser un model de referència a seguir tant aquest mes com durant la resta de l’any. Ens comprometem a crear un programari més inclusiu a mesura que anem detectant noves necessitats i seguirem lluitant per aconseguir crear una societat més inclusiva a partir de l’abast que tenim a les diverses comunitats.

Ens comprometem a crear un entorn inclusiu a les diferents comunitats on tenim presència:

 • Els clubs esportius i la seva afició
 • Federacions de clubs esportius o associacions
 • Agrupacions culturals
 • Patronals, gremis i col·legis professionals
 • El sector educatiu: associacions de familiars d’alumnes i d’altres col·lectius
 • Agrupacions de pacients i entitats del tercer sector
 • Organitzacions no governamentals de tot tipus (ONGs)
 • Sindicats i partits polítics

Comença la teva prova gratuïtament

Prova Berrly durant 15 dies

STANDARD

39 /mes
 •  

ADVANCED

89 /mes
 •  
RECOMENADA

PREMIUM

199 /mes
 •  

Software de gestió de socis i organització d’esdeveniments per a clubs esportius i non-profits.